Jiní lidé?

22.02.2012 19:27

 

 

 

Téma tohoto tvořivého psaní bylo opravdu složité.
Zamýšlet se nad tak vážným tématem, jakým jsou lidé se zdravotním postižením,
není jednoduché ani pro dospělého člověka.
Odrazovým můstkem pro nás byl film o autistické dívce,
který jsem viděla a ovlivnil mne natolik, že jsem se rozhodla ho promítnout i dětem.

 

FILM TEMPLE GRANDINOVÁ

 

Děti ho sledovaly opravdu se zaujetím.
Občas jsem zaslechla, jak si vysvětlují situace, s nimiž se Temple setkávala.
Po skončení filmu bylo úkolem dětí uvažovat,
přemýšlet a vše, co se jim prohnalo hlavou dávat postupně na papír.
Tentokrát si nesměly o svých pocitech vyprávět
a ani společně jsme toto neudělali.
Chtěla jsem, aby měly naprosto čisté vlastní myšlenky.
 
S úvahou se děti setkaly poprvé,
a proto se v jejich textech objevuje také obsah filmu,
popis situací, ale vždy je tam kousek jejich Já.
A až si to přečtete, budete se podivovat nad tím,
kde se v nich ta empatie bere?
A uvědomíte si, že díky těmto devítiletým Lidem,
má svět přece jen naději :o)
 
Pozvali jsme si na návštěvu paní učitelku Krainovou,
kterou jsem poprosila, aby nám povyprávěla o tom,
s čím vším se musí lidé s autismem potýkat.
Na úvod jsem dětem, na jejich přání, předčítala vytvořené úvahy,
s tím, že autor se může, bude-li chtít, sám ke svému dílu přihlásit.
Mnozí autoři to udělali, ne pro slávu, ale protože to měli chuť udělat.
Velmi příjemným byl přirozený potlesk,
kterým děti bez pobízení úvahy odměnily.
 
Texty jsem četla vlastně potřetí
- poprvé nanečisto, podruhé přepsané a potřetí všechny najednou.
Neměly by mě tedy už ničím překvapit.
Ale věřte mi, že to "potřetí" byl obrovský zážitek.
Jsem ráda, že dětem svůj názor a bezmezný obdiv vyjádřila i paní učitelka.
Ta jim dokonce navrhla,
že by stálo zato se pokusit jejich úvahy nabídnout nadacím,
které s autistickými lidmi pracují.
Uvidíme, jak to dopadne, určitě bychom byli rádi.
Tedy děti, protože je to jejich práce a ony mají právo o ní rozhodnout.
 
Tímto počinem se před námi otevřela možnost
jít navštívit další pracoviště naší základní školy,
kde jsou vzdělávány děti se zdravotním postižením,
mezi nimiž jsou také autistické děti.
Děti návrh přijaly naprosto přirozeně, se zájmem a nadšením sobě vlastním.
 
Až si úvahy přečtete, prosím, zanechte nám v komentářích váš názor.
Každého si budeme vážit.
Děkujeme.
 
A.Š.

 

 

 

 

 

Jiní lidé?

Jiní lidé

Valéria Huňová | 07.03.2012

Dobrý deň pani učiteľka a moji daltoňáci,
niekedy má človek obdobie,že nie je pánom svojho času a povinnosti mu prerastajú nad jeho sily.Potom nestíha a zanedbáva čo mu je blízke a milé.Odmlčala som sa a mrzí ma to. Práca vo volebnom tíme je neúprosná,aj keď zaujímavá,prináša nové poznania a skúsenosti,čo mám rada. S tým sa denne stretávate aj vy,každý podnet obohacuje váš duševný svet.A s tým sa vám chcem teraz milí daltoňáci a pani učiteľka prihovoriť.Prečítala som si vaše tvorivé písania o autistickom dievčati.Vidieť takého človeka s jeho reakciami na životné situácie,tak to bol pre vás určite silný zážitok.Ja som v prvej chvíli po prečítaní vašich úvah vôbec nevedela čo napísať.Vyjadrili ste svoje pocity slovami,vetami a to je úžasné! Byť úprimný,otvorený,mať svoj názor,viete aké to je v živote dôležité? Vedieť prijať ako rovnocenného "iného" človeka akým je Themple Grandinová s pochopením a potrebou pomáhať mu,to chce obdiv. Ten môj určite máte. Pani učiteľke chcem touto cestou poďakovať.Sprostredkovala vám cestou filmu stretnutie s "iným" človekom.Ponúkla vám niečo,čo s problémom prijíma verejnosť ešte aj dnes.Akoby sme boli ako spoločnosť na začiatku cesty v hľadaní ako sa chovať k ľuďom s poruchami.Vy ste vďaka pani učiteľke vstúpili na túto cestu oveľa skôr ako ostatní.Prajem si,aby vám správny prístup k "iným" ľuďom,taký ako ste ho v úvahe zaujali trval po celý život. Držím vám palce a teším sa na vaše ďalšie prekvapenia,starká Valika

Jiní lidé

Denisa Prunnerová | 26.02.2012

Milé děti, bylo pro mne, jako pro učitelku dětí se zdravotním postižením, nesmírným potěšením číst vaše dílka a zamýšlet se nad každým z vás. Chtěla bych vám tímto velmi poděkovat za to, jakým způsobem nám dospělým dáváte na vědomí, co je v životě každého člověka to nejdůležitější.

Jiní lidé

Taťána Čiaková | 25.02.2012

Milí žáčci třeťáčci, chce se mi napsat, malí spisovatelé . S velkým zájmem jsem si přečetla vaše práce na téma „Jiní lidé“. Přiznám se, že po dobu čtení jsem měla na sobě několikrát husí kůži. Chci vám všem vyjádřit velký obdiv. Vaše práce dokazují, že vám film poskytl nové informace, dověděli jste se o nemoci zvané AUTISMUS, nemoci, kdy jsou lidé trpící touto nemocí, uvězněni ve vlastním těle. Film vás vedl k přemýšlení, v pracích je vidět, že jste pochopili rozdíly mezi lidmi. Každý člověk je jedinečný, svůj. Zdraví lidé jsou oproti nemocným ve výhodě. Je hezké, že si uvědomujete jak je důležité, abychom byli k sobě ohleduplní, vnímaví, uměli potřebným podat pomocnou ruku. Čím více máme nezkreslených informací o různých postiženích, tím více můžeme těmto lidem pomáhat. Můj obdiv patří paní učitelce, která vám připravuje témata, která jsou pro spoustu dospělých naprosto neznámá. Jste velmi šikovná třída. Přeji vám mnoho studijních úspěchů a těším se na další tvořivá dílka. Mám pro vás tip na krásnou knihu Martiny Driverové - Domov pro Marťany, ze které se dovíte o nemoci zvané Downův syndrom. Možná jste už o této nemoci slyšeli, možná ne. Přikládám část textu, který bude malou ochutnávkou. Krásné školní dny při objevování nových informací přeje a zdraví Taťána Čiaková.
Domov pro Marťany, Martina Driverová
"Jedno je ale jisté: Martina musí pořád někdo hlídat. A doopravdy! Nikdy nevíte, co ho napadne. Každé malé dítě ví, že váza je na květiny a na vodu sklenice. Ale náš Martin? Měl žízeň. Klidně vyhodil kytky a vypil vodu z vázy. Udělalo se mu pak děsně zle. A to byla maminka vedle v pokoji!"

Iní ľudia

Alena Jaworská | 24.02.2012

Chcem poďakovať všetkým daltoňákom a ich výnimočnej pani učiteľke, za krásne slová, slová plné súcitu, solidarity a uvedomenia si, že sú medzi nami aj "iní " ľudia, ktorí si rovnako ako my, zaslúžia úctu, lásku, pozornosť a pochopenie pre handicap, s ktorým sa narodili. Skladám obrovské dík vašej pani učiteľke, že vás zatiahla aj do tohoto sveta, pre vás možno do tej chvíle nepoznaného a dokázala vo vás vybudiť tie najkrajšie a najľudskejšie pocity, ktoré dnes, vo svete materiálnych hodnot, človek hĺadá ťažko. Vážte si toho, nechajte sa viezť múdrosťou, uvedomením a rozhĺadom vašej pani učiteľky a ja sa zasa rada nechám uniesť vašimi krásnymi myšlienkami.

Jiní lidé ?

A. Tomiczková | 24.02.2012

Dobrý den paní učitelko a děti, přečetla jsem si Tvořivá psaní všech daltoňáků a klobouk dolů, jste naprosto úžasní. Vaše úvahy jsou moc výstižně napsané a vháněly mi slzy do očí. Milé děti, máte v sobě tolik lásky a pochopení pro druhé, že bychom se my "dospěláci" měli od Vás učit. Ať Vám to vydrží !!!!! A pochvalu zaslouží i Vaše báječná paní učitelka =D

Přidat nový příspěvek